Op de Jacob Maris zorgen we ervoor dat elk kind de ondersteuning krijgt die het nodig heeft. We werken met verschillende ondersteuningsniveaus, zodat we goed kunnen inspelen op de behoeften van ieder kind. Deze niveaus zijn onderdeel van onze zorgstructuur en vormen samen een piramide: hoe hoger het niveau, hoe intensiever de ondersteuning en hoe kleiner de groep leerlingen die deze ondersteuning nodig heeft.
Ondersteuningsniveau 1 – voor alle leerlingen
Elke leerling krijgt goed onderwijs in de klas. De leerkracht biedt basisinstructie aan voor rekenen, (begrijpend) lezen, spelling en taal. Leerlingen plannen hun werk zelfstandig en de leerkracht houdt zicht op de voortgang. Ook op sociaal-emotioneel gebied is er een basisaanpak. De voortgang wordt gevolgd via methodetoetsen en observaties. De leerkracht plant en evalueert in het logboek van de klas.
Ondersteuningsniveau 2 – voor een deel van de leerlingen
Sommige leerlingen hebben tijdelijk extra uitleg of oefening nodig. Zij krijgen bijvoorbeeld verlengde instructie, pre-teaching of extra uitdaging in kleine groepjes. Deze ondersteuning wordt gegeven door de leerkracht en vastgelegd in het logboek en het groepsplan. De intern begeleider denkt mee en monitort samen met de directie de voortgang.
Ondersteuningsniveau 3 – voor sommige leerlingen
Als een leerling meer nodig heeft dan de ondersteuning in niveau 1 en 2, bieden we extra begeleiding, soms ook buiten de klas. Denk aan remedial teaching (RT) voor rekenen, spelling of technisch lezen. Voor deze leerlingen wordt een Individueel Handelingsplan (IHP) opgesteld in overleg met de intern begeleider. Dit plan loopt 8 tot 20 weken en wordt samen met ouders geëvalueerd.
Ondersteuningsniveau 4 – met externe begeleiding
Wanneer de ondersteuning op school niet voldoende is, schakelen we externe deskundigen in, zoals PPO Rotterdam, Auris of Visio. Zij bieden ambulante begeleiding aan de school en de leerkracht, gericht op het verbeteren van het onderwijsaanbod voor het kind. Voor deze leerlingen stellen we een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op. Hierin staat wat het kind nodig heeft en welke doelen we samen nastreven. Ouders worden hierbij altijd betrokken.
Ondersteuningsniveau 5 – speciaal (basis)onderwijs
Als blijkt dat een kind ondanks alle ondersteuning op school niet voldoende tot ontwikkeling komt, zoeken we samen met ouders naar een passende plek in het speciaal (basis)onderwijs. Hiervoor is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig, die we aanvragen via PPO of een andere externe organisatie zoals Auris of Visio. Ook in dit proces staan we als school naast de ouders.