Waar zijn we trots op

Kunst & Cultuur 

‘Zie jezelf en zie elkaar’ is de kern van ons cultuuronderwijs. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen in aanraking komen met de wereld en verschillende culturen om hen heen, zodat ze zich breed ontwikkelen en rijke algemene kennis opdoen.   
 

Door kinderen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur ontwikkelt het kind zijn eigen persoonlijkheid, talenten en creativiteit. Het kind ontdekt dit ook van anderen.   
 

Wij vinden niet alleen het eindproduct belangrijk, maar ook de weg die naar deze ervaring geleid heeft. Wij vinden het waardevol dat kinderen plezier beleven aan cultuuronderwijs. Tijdens de lessen maken de kinderen zoveel mogelijk gebruik van al hun zintuigen zowel binnen als buiten de school.   
 

Voor de lessen beeldende vorming hebben in blokken van 6 weken les van een vakdocent. Juf Moureen is afgestudeerd aan de Willem De Kooning Academie en is in dienst van de school. Via de SKVR huren wij vakdocenten in voor verschillende vakken. In blokken van ongeveer 6 weken hebben de leerlingen wekelijks les in creatief schrijven, media kunst, dans, drama en muziek. 

Groen schoolplein

In juni 2025 is ons groene schoolplein met buitenleslokaal officieel geopend. Voor natuurlessen, maar ook om vakken als taal, rekenen, geschiedenis en techniek contextrijk en geïntegreerd aan te bieden, met meer ruimte voor beweging. Dat is niet alleen heel leuk, het is ook gezond en goed voor de ontwikkeling van de leerlingen.

Zorg dragen voor de omgeving is belangrijk binnen het Montessorionderwijs. De leerlingen uit de verschillende bouwen dragen zorg voor de planten op het plein en helpen daarnaast met het netjes houden van het schoolplein tijdens de wekelijkse taakjes.

De leerlingen van de onder- en middenbouw hebben eigen moestuinbakken op het schoolplein. In de klas worden zaadjes opgekweekt tot plantjes die vervolgens worden uitgezet in de bakken op het plein. Wanneer de groentes voldoende zijn gegroeid is er niets lekkerder dan een eigen gezaaid radijsje of worteltje te proeven.

Da Vinci

De vakken aardrijkskunde, biologie, burgerschap en geschiedenis worden gegeven in thema’s en projecten, het kosmisch onderwijs. We werken met de methode van Da Vinci. Hierbij worden kennis en maatschappelijke en sociale ervaringen tegelijk verworven.

In de onderbouw leren de kinderen over de seizoenen middels themahoeken, close listening lessen en leuke groepsactiviteiten.

In de middenbouw leren de leerlingen onder andere over de wereld in de toekomst, polen en planeten en schatten van de aarde.

In de tussenbouw- en bovenbouwgroepen zijn menselijke beschavingen het uitgangspunt voor de thema’s. In de tussenbouw komen in een tweejaarlijkse cyclus, 8 thema’s aan bod. Van Egyptenaren en ridders tot het ontstaan van onze wereld. De leerlingen leren zelf onderzoek te doen door hun eigen onderzoeksvragen uit te werken.

In de bovenbouw leren de kinderen over onder andere de Vikingen, Moari en de Nieuwste tijd.

Schoolbibliotheek

Onze school heeft op de bovenverdieping een eigen schoolbibliotheek. Wekelijks kunnen de leerlingen van de midden-, tussen- en bovenbouw nieuwe boeken lenen in onze schoolbibliotheek. Leerlingen van de onderbouw hebben in de eigen gang een boekenkast met leuke bibliotheekboeken.
Drie keer per jaar ontvangen wij een wisselcollectie met een divers aanbod aan leuke, grappige, spannende en informatieve boeken. De uitleen wordt gedaan door een groep enthousiaste ouders die leerlingen adviseren met de keuze van het juiste boek en de administratie van de uitleen. 
Onze school werkt samen met de Bibliotheek Rotterdam. Er is een leesconsulent verbonden aan onze school die ons helpt met het vergroten van het leesplezier van de leerlingen middels diverse leuke activiteiten rondom boeken en lezen.

Engels 

Op onze school krijgen de kinderen vanaf groep 1 Engelse les. Of het nu gaat om woordjes, taalregels of uitspraak: jonge kinderen maken zich spelenderwijs talen eigen die ze om zich heen horen. Jong geleerd is oud gedaan. 

Engels is dé communicatietaal van Europa. In Nederland is Engels daarom sinds 1985 een verplicht vak in het basisonderwijs. Officieel wordt het pas vanaf groep 7 aangeboden. Wij vinden het belangrijk om de taal al van jongs af aan te leren.   
 

Frans 
 

Frans maakt onderdeel uit van ons lesprogramma-aanbod voor een deel van de leerlingen vanaf groep 5.
 

Vormingsonderwijs

Onze school is een openbare school. Dat wil zeggen dat alle kinderen welkom zijn ongeacht hun levensbeschouwelijke achtergrond. Vanaf groep 5 krijgen de leerlingen lessen vormingsonderwijs die worden gegeven door vakdocenten. Er wordt aandacht besteed aan de belangrijkste godsdiensten en levensovertuigingen die er in de wereld zijn.

Door vormingsonderwijs worden kinderen zich bewuster van zichzelf. Ze leren welke waarden en normen ze in hun leven belangrijk vinden en wat het effect is van hun gedrag op anderen. Hierdoor wordt er gewerkt aan weerbaarheid en het zelfvertrouwen van het kind.

De leerkrachten vormingsonderwijs zijn speciaal opgeleide en lesbevoegde vakleerkrachten die lesgeven over een levensbeschouwing waar zij zelf thuis in zijn. Zij passen gevarieerde lesmethoden toe, aangepast aan de leeftijd en de belevingswereld van de leerlingen.
 

Bewegingsonderwijs  

De leerlingen in de onderbouw krijgen lessen bewegingsonderwijs in het speellokaal. Deze lessen worden gegeven door de groepsleerkracht. Vanaf groep 3 krijgen alle leerlingen twee keer per week een les in bewegingsonderwijs van een vakleerkracht. De tweede helft van het schooljaar gaat de middenbouw wekelijks schoolzwemmen.