OR/MR
MR: Medezeggenschap, samen voor het beste onderwijs!
Iedereen die betrokken is bij onze school kan meedenken, meepraten en meebeslissen over ons onderwijsbeleid. Dat noemen we medezeggenschap. Zo werken we samen aan de kwaliteit van ons onderwijs.
Als ouder van een leerling of medewerker kun je meedoen in de medezeggenschapsraad (mr) van onze school of de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van stichting BOOR, het schoolbestuur waar wij deel van uitmaken. In deze animatie leggen we kort uit wat het verschil is en waarom jouw mening belangrijk is!
Onze medezeggenschapsraad (mr)
Iedere school heeft een medezeggenschapsraad. De mr overlegt regelmatig met de schooldirecteur over belangrijke onderwerpen voor de school. Denk bijvoorbeeld aan schooltijden, huisvesting of veiligheid. De leden van de mr worden voor een termijn van drie jaar gekozen. De mr van onze school heeft 8 leden en vergadert 8 keer per jaar. Als ouder ben je van harte welkom om deze openbare vergaderingen bij te wonen. De agenda’s en samenvattingen van mr-vergaderingen delen we via de schoolapp met alle ouders.
Heb je vragen aan de mr of wil je een vergadering bijwonen? Mail dan naar: mrjacobmaris@gmail.com
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (gmr)
Een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad behandelt onderwerpen die alle of een deel van de scholen binnen een sector aangaan. Er zijn binnen stichting BOOR drie sectoren: primair onderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo) en (voorgezet) speciaal onderwijs (v)so. Iedere sector heeft een eigen gmr. De gmr overlegt met het college van bestuur en/of een bovenschools directeur. De leden van de mr’s op de scholen kiezen de leden van de gmr’s voor een termijn van drie jaar.
Lees hier meer over de gmr po
Meer weten of meedoen?
Op stichtingboor.nl lees je meer over medezeggenschap. Heb je vragen? Dan kun je altijd terecht bij onze directeur Renata Jablanovic. Of mail naar medezeggenschap@stichtingboor.nl.
De Ouderraad (OR)
Een ouderraad (OR), ook wel oudervereniging of oudercommissie genoemd, is een groep van ouders die zich heeft georganiseerd en verbonden is aan een school. In principe is iedere ouder van de school automatisch lid van de OR, tenzij ze aangegeven hebben dat niet te willen. Op de Jacob Marisschool zijn de klassenouders van iedere klas samen met het OR bestuur, bestaande uit de voorzitter, de penningmeester en de secretaris, het uitvoerende orgaan van de OR.
De taken van de OR
De OR kan verschillende taken op zich nemen. De belangrijkste taak van de ouderraad is het organiseren van activiteiten met het geld van de vrijwillige ouderbijdrage. De OR bepaalt ook jaarlijks de hoogte van die bijdrage, met goedkeuring van de MR. Bij de Jacob Maris wordt de bijdrage geïnd door stichting BOOR. De OR heeft wel inzage in de totale inkomensten, maar deze is geanonimiseerd. Dit in verband met veiligheid en privacy.
De OR organiseert met deze gelden onder andere het vervoer voor de schoolreisjes, de Sinterklaasviering, de Kerstviering, Pasen, de Avondvierdaagse en uiteraard de Doedag! De klassenouders en het bestuur verdelen aan het begin van het jaar de taken en nemen de organisatie van een van die activiteiten op zich, uiteraard in samenwerking met de school en met hulp van de andere ouders van de school.
De OR kan informeel advies geven aan de schooldirecteur of aan de medezeggenschapsraad over alle beleidszaken van de school die ouders aangaan. Zo fungeert de OR dus ook als brug tussen schoolleider, medezeggenschapsraad (MR) en ouders van de school.