Onze parels
Kunst & Cultuur
‘Zie jezelf en zie elkaar’ is de kern van ons cultuuronderwijs. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen in aanraking komen met de wereld en verschillende culturen om hen heen, zodat ze zich breed ontwikkelen en rijke algemene kennis opdoen.
Door kinderen in aanraking te laten komen met kunst en cultuur ontwikkelt het kind zijn eigen persoonlijkheid, talenten en creativiteit. Het kind ontdekt dit ook van anderen.
Wij vinden niet alleen het eindproduct belangrijk, maar ook de weg die naar deze ervaring geleid heeft. Wij vinden het waardevol dat kinderen plezier beleven aan cultuuronderwijs. Tijdens de lessen maken de kinderen zoveel mogelijk gebruik van al hun zintuigen zowel binnen als buiten de school.
Voor de lessen beeldende vorming hebben de leerlingen eens in de twee weken les van een vakdocent. Juf Moureen is afgestudeerd aan de Willem De Kooning Academie en is in dienst van de school. Via de SKVR huren wij vakdocenten in voor verschillende vakken. In blokken van ongeveer 6 weken hebben de leerlingen wekelijks les in creatief schrijven, media kunst, dans, drama en muziek.
Engels
Op onze school krijgen de kinderen vanaf groep 1 Engelse les. Of het nu gaat om woordjes, taalregels of uitspraak: jonge kinderen maken zich spelenderwijs talen eigen die ze om zich heen horen. Jong geleerd is oud gedaan.
Engels is dé communicatietaal van Europa. In Nederland is Engels daarom sinds 1985 een verplicht vak in het basisonderwijs. Officieel wordt het pas vanaf groep 7 aangeboden. Wij vinden het belangrijk om de taal al van jongs af aan te leren.
Frans
Frans maakt onderdeel uit van ons lesprogramma-aanbod.
HVO
Respectvol met anderen omgaan. Dat vinden wij belangrijk. Daarom volgen onze leerlingen Humanistisch Vormingsonderwijs, kortweg HVO. Tijdens deze lessen leren zij ook meer over eerlijkheid en de band met de mensen om zich heen. HVO is niet verbonden aan een religie of politieke stroming. Het vak richt zich op de persoonlijke sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen en bereidt ze voor op de maatschappij.
In de lessen laten we de kinderen nadenken over hun keuzes, waar die op gebaseerd zijn en de gevolgen ervan. Kinderen leren dat hun eigen mening belangrijk is en dat het goed is om ook naar andere meningen te luisteren.
Hoe?
We werken aan de hand van thema's, zoals vriendschap, eerlijkheid, vrijheid en regels en dieren. We praten over ideeën en gevoelens, onze leerlingen leren ze zich te verplaatsen in een ander. Ook samenwerken, onderhandelen en discussiëren komen aan bod.
De HVO-lessen zijn niet verplicht en worden aangeboden vanaf groep 3. Ouders kunnen hun kind(eren) hiervoor aanmelden. De leerlingen die HVO volgen, krijgen van een vakdocent les in een apart lokaal.
Bewegingsonderwijs
De leerlingen in de onderbouw krijgen lessen bewegingsonderwijs in het speellokaal. Deze lessen worden gegeven door de groepsleerkracht. Vanaf groep 3 krijgen alle leerlingen twee keer per week een les in bewegingsonderwijs van een vakleerkracht. Om de week heeft de middenbouw schoolzwemmen.