De basis
Op de Jacob Maris zorgen we voor een veilige en stimulerende leeromgeving waarin elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. Als Montessorischool geloven we in de kracht van zelfstandigheid. Kinderen leren bij ons al vanaf jonge leeftijd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Dat doen ze niet alleen – we doen het samen: school, ouders én kinderen. Deze gedeelde zorg vormt de basis van ons onderwijs: we dragen samen de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van elk kind.
We vinden het belangrijk dat kinderen leren plannen, reflecteren en hun eigen werk controleren. Zo groeien ze stap voor stap uit tot zelfstandige en gemotiveerde leerlingen. Ouders spelen hierin een onmisbare rol. We delen de ontwikkeling van uw kind met u en betrekken ook de leerling zelf actief bij dit proces. Want samen zorgen we voor de beste ondersteuning.
Zo volgen we de ontwikkeling van onze kinderen
Op de Jacob Maris volgen we de ontwikkeling van onze leerlingen nauwgezet. We werken met een
kleine en een grote cyclus om het onderwijs goed af te stemmen op wat kinderen nodig hebben.
- In de kleine cyclus plannen we de lesinhoud en passen we het leerkrachthandelen aan op basis van (les-)observaties en methodetoetsresultaten. Dit gebeurt continu in de klas. Deze cyclus wordt door de leerkracht vastgelegd in het logboek van de klas.
- In de grote cyclus analyseren we twee keer per jaar de resultaten van de methodeonafhankelijke IEP-toetsen (in januari/februari en in mei/juni). Op basis van deze data stellen we de groepsplannen op.
De leerkracht maakt voor zijn groep een groepsplan voor rekenen, technisch lezen, begrijpend lezen en spelling. Hierin staan de leerdoelen en de onderwijsbehoeften van de groep. Deze plannen worden minimaal één keer per jaar geëvalueerd en waar nodig aangepast.
We gebruiken het 4D-model: data – duiden – doelen – doen. Na elke toetsperiode van de methodeonafhankelijke IEP-toetsen analyseren we de resultaten, duiden we wat ze betekenen voor de groep en de individuele leerling. Aan de hand hiervan stellen we een nieuw groepsplan op met aangepaste doelen. Indien gewenst wordt het lesrooster en leeraanbod aangepast.
De intern begeleider ondersteunt de leerkracht bij dit hele proces van passend onderwijs en observeert regelmatig in de klas. Samen bespreken zij de voortgang van de groep en van individuele leerlingen.
Naast de cognitieve voortgang volgen we ook de sociaal emotionele ontwikkeling, leeraanpak en het creatief vermogen. Dit doen we door middel van de Hart- en handen assesments van IEP.
Kind in Beeld
Voor elke leerling houden we een groeidocument bij: Kind in Beeld (KIB). Hierin leggen we vast wat een kind helpt bij het leren en wat eventuele belemmeringen zijn. Als het leerprogramma wordt aangepast, noteren we dit ook in het document. Zo volgen we de ontwikkeling van uw kind op sociaal-emotioneel en leergebied. We gebruiken hiervoor het beveiligde systeem ParnasSys.